Robin neemt zijn collega’s mee naar het stuwsluiscomplex Amerongen: ‘Een mooie manier om tijd met elkaar door te brengen!’

Robin Jansen (32) neemt op 16 juni zijn collega’s mee naar Amerongen. Geen bijzonder bruisende plek, alhoewel er voor de Assetmanagers van Faam een mooi staaltje kunstwerk te vinden is. “Als je een object bedenkt dat water vasthoudt en daarmee droogte tegengaat in Nederland, is het natuurlijk heel gaaf om met je collega’s te delen waar je aan werkt.”

Appelflappen en worstenbroodjes

Zoals ieder respectabel projectbezoek begint de dag in Amerongen met appelflappen, worstenbroodjes en koffie. Daarna is de eer aan Robin om een presentatie te geven over zijn project. Robin: “Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat mijn collega’s bij Faam weten wat het project precies is, waar de uitdagingen liggen en wat mijn rol is. Uiteraard horen daar ook relevante vragen van mijn collega’s bij. Ik was bang voor kritische vragen, maar gelukkig viel het mee!”

Het terrein op

Na de presentatie is het tijd voor de servicetechnicus om de veiligheidsinstructies door te nemen. Met het high visibility vest en een reddingsvest aangetrokken, de waterdichte laarzen aan de voeten en uiteraard de zonnebrillen op, vertrekken de mannen naar buiten richting de torens van de stuw. Onderweg leert het team over het graslandschap dat de ene helft van het jaar door de schapen in toom wordt gehouden, en de andere helft door de maairobots. Waar de maairobots nog voor de nodige consternatie zorgen (want: ‘Wie zorgt er voor het onderhoud?’), wordt iedereen stil wanneer ze de stuwtorens beklimmen.

Robin: “Het complex is onlangs gerenoveerd en dat betekent dat het er geweldig uitziet. Op het moment van ons bezoek waren de stuwen gesloten, maar van bovenaf zie je goed hoe de vizierschuiven werken. Dat was overigens het letterlijke hoogtepunt: 30 meter boven het water hadden we een fantastisch uitzicht over het areaal. Met de strakblauwe hemel en een lekker zonnetje erbij was dat fantastisch.”

Unieke ervaring

Weer terug beneden vervolgt de Servicetechnicus de rondleiding naar de overkant van het terrein. Robin: “Dat was een bijzondere ervaring, want we mochten via de servicetunnel onder de Nederrijn door. Zonde om met het lekkere weer door de tunnel te lopen? Misschien, maar dit is toch uniek: de servicetunnel is alleen toegankelijk voor bevoegden. Het is bovendien een heel smal tunneltje van twee meter hoog en vier meter breed. Hoe vaak maak je dat nu mee?”

Terug in het daglicht brengt de groep opnieuw een bezoek aan het servicegebouw. Hier bewonderen ze de elektronica van het object. Robin: “Misschien is het niet meer dan een berg computers die alles aansturen, maar ieder project is anders. De seinverlichting, de stuw, de sluis. Alles wordt vanaf hier bediend. Ik heb zelf mijn studie civiele techniek gecombineerd met luchtvaartonderhoudstechniek. Dus ik weet veel van hydraulische, pneumatische en elektronische installaties.”

Smaakt naar meer

Na een korte pitstop in de technische ruimte (‘Weer een computer?’) leert het team over een recente upgrade van de installatie. Robin: “Het heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad om deze installatie werkend te krijgen en dat maakt deze pitstop extra interessant.” Daarna is het tijd om de dag te vereeuwigen met een groepsfoto en de Servicetechnicus te bedanken met een bierpakketje. Dat laatste smaakt naar meer en het team daalt neer op een zonnig terras in Amerongen voor de lunch.

Een reis door de tijd

Maar de dag is nog niet voorbij. Het volgende punt op de agenda is een bezoek aan het kasteel in Amerongen. Robin: “Ook dat was weer indrukwekkend. Het is een prachtig terrein, mooi onderhouden, indrukwekkende tuinen. Een vrijwilliger die de rondleiding gaf, straalde van passie. Alsof we terug in de tijd gingen.”

Inmiddels zijn Robin en zijn team weer terug in het heden en blikt Robin met een voldaan gevoel terug op de dag. “Het was een leerzame ervaring. Alleen al omdat je ineens voor ieder teamlid een reddingsvest en paar laarzen moet regelen. Ik kijk ernaar uit om andere locaties te bezoeken. Het volgende project is een oud project van mij, dus ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig om dat weer te zien. Verder is het vooral leuk om met je team op pad te gaan!”