Risico classificatie rioolgemalen

Het project

Ons rioolstelsel zorgt voor droge voeten en voor de afvoer van afvalwater. De gemeente Haarlem zette het onderhoud van zijn rioolstelsel in de markt in de vorm van een prestatiecontract. Onze opdrachtgever heeft dit contract in zijn portefeuille.

De gemalen in de gemeente Haarlem worden allemaal gelijk behandeld op gebied van inspectie en onderhoud, en dus niet beoordeeld op basis van prestatie en/of risicoclassificering. Om het meerjarig onderhoudsplan (dat onder meer de vervangingen van de gemalen omvat) te verfijnen, koos de gemeente voor een meer risicogestuurde aanpak. Onze klant kreeg een aparte opdracht voor onderzoek.

Onze rol

We formuleerden een procesmatige aanpak van het project, begeleidde de maintenance engineers, en schreven mee aan het rapport.

Het resultaat

Ons werk leidde tot een eerste versie van een risicoclassificatie van de rioolgemalen in Haarlem. Ook bood het onderzoek inzicht in de werking van het totale stelsel en werden er ook in de rioolstrengen diverse risicoclassificaties toegepast. Zo zijn diverse strengen van vitaal belang voor het functioneren van het gehele systeem, terwijl ze gevoelig zijn voor slijtage en dus voor meer storingen (prestatievermindering). Het onderzoek vormde de basis voor vele vervolgonderzoeken.

Projectinformatie

LOCATIE
Haarlem

JAAR UITVOERING
2016 – 2017

Meer weten?

Wouter Bosch

Consultant

Project delen

[F-78 Rioolbeheer en onderhoud Haarlem]

Share: