Review onderhoudsbewust ontwerp en opstellen LCA-analyse Leopold-II tunnel Brussel

Het project

In 1986 werd in Brussel de Leopold II-tunnel opengesteld voor het verkeer. Inmiddels is de tunnel toe aan groot onderhoud; werk dat wordt aanbesteed als DBFM, met een onderhoudsperiode van 25 jaar. Onze klant dong mee in het aanbestedingstraject.

Onze rol

In dit traject namen we twee zaken voor onze rekening. Allereerst voerden we een review uit op het civiele ontwerp van de tunnel. Hier keken we specifiek naar de impact van het ontwerp op de contractuele onderhoudsperiode van twintig jaar. Daarnaast stelden we een Life Cycle Analyse (LCA) op. In deze analyse keken we of de kwaliteit van de gekozen materialen, de toegankelijkheid van de constructies en de onderhoudsfrequentie voldoen aan de beschikbaarheids- en betrouwbaarheidseisen.

Het resultaat

Na een aantal teamsessies met specialisten van de klant stelden we een rapport op met aanbevelingen voor het ontwerp. Dit gaf de klant de mogelijkheid om aanvullende eisen toe te voegen. Met name de raakvlakken gaven veel inzicht. Daarnaast leverden we een LCA-analyse op, die onderdeel werd van het aanbiedingsdossier.

Projectinformatie

LOCATIE
Wondelgem, België

JAAR UITVOERING
2017

Meer weten?

Marius Danowski

Consultant

Project delen

[FAAM-90 Review ontwerp en MPI Leopold II tunnel]

Share: