Bart en Jannik over de samenwerking tussen Faam en Istimewa: “We praten dezelfde taal. Dat helpt enorm.”

De Oosterscheldekering vraagt dagelijks om goed onderhoud en teamwork. Achter dit project staan mensen die elkaar versterken in hun vak. Bart van der Vlies en Jannik van Beek werken intensief samen. Wat hen drijft? Vertrouwen, vakmanschap en een klik die verder gaat dan techniek.

Bart (53) werkt al zijn hele carrière in de onderhoudswereld en is technisch manager bij Istimewa. Jannik (29), lifecycle consultant bij Faam, begon op jonge leeftijd in het onderhoud en werkt sinds 2023 mee aan het project. Samen met een team van enthousiaste collega’s werken ze aan het onderhoudscontract van de Oosterscheldekering die is ondergebracht bij Scaldis, een aannemerscombinatie van Heijmans en Istimewa (onderdeel van Bilfinger). En zorgen dat de Oosterscheldekering zelf, de Brouwersspuisluis, de Roompotsluis, de Brouwersdam en de Veerse Dam in topconditie blijven.

Jannik legt uit: “Ik stuur aan op het juist uitvoeren van het onderhoudsconcept voor de Oosterscheldekering en de bijbehorende objecten. Het doel is: het onderhoud optimaliseren, zodat het aansluit bij wat Rijkswaterstaat nodig heeft.” De samenwerking draait niet alleen om techniek. Het gaat ook over mensen. Over elkaar begrijpen, aanvullen en versterken.

De smeerolie van het project

Bart schiet in de lach terwijl hij Janniks rol probeert te omschrijven. “Zeg jij het maar”, zegt Jannik, doelend op het feit dat er eigenlijk geen vaste functienaam is voor wat Jannik precies doet. “Je bent eigenlijk de smeerolie van het onderhoudsregime”, zegt Bart vervolgens. “Overal waar support nodig is bij het organiseren van het onderhoud, in rapportages en adviezen, kloppen we bij hem aan en dan wordt het geregeld.”

Jannik zit er bescheiden bij, maar hij speelt een belangrijke rol. Hij zorgt dat rapportages op orde zijn, storingen worden geanalyseerd en onderhoud slimmer en efficiënter verloopt. Jannik licht toe: “We kijken samen met het team: Wat kan beter? Wat levert écht iets op? En waar stoppen we geen energie meer in?”

Een team bouw je samen

Wat hun samenwerking bijzonder maakt? De onderlinge klik. Die voel je meteen als ze praten. “Ik zeg het vaker tegen Jannik”, vertelt Bart. “Je bent een heel prettig persoon om mee samen te werken. Open, eerlijk, integer. We hebben een vergelijkbare achtergrond. Ik ben wel wat ouder dan Jannik, maar we spreken dezelfde taal. Als twee techneuten vind je elkaar.”

Jannik vult aan: “Sinds Bart erbij is, is het echt een team geworden. Hij ziet mensen, zet ze op de juiste plek. Dat creëert een fundament. Je merkt dat het werkt. Mensen groeien naar elkaar toe.”

Kritisch mogen zijn

Een veilige werksfeer is essentieel, benadrukt Bart. “Ik moedig mensen aan om kritisch te zijn en mee te denken. Zeg gewoon wat je vindt. Maak je een fout? Meld het en leer ervan. Ik zeg dan wel ‘sorry’ tegen de opdrachtgever en dat ik er beter op zal letten. Daarna gaan we weer verder.”

Die openheid en veiligheid in het team werkt. Het zorgt voor betrokkenheid, voor groei, voor energie. Voor een team dat samen vooruit wil.

Naar de toekomst kijken

Ze zijn halverwege het vijfjarige contract. De basis staat, nu is het tijd om te finetunen. “We willen het onderhoud nóg beter afstemmen op de praktijk”, zegt Jannik. “Zodat alles blijft draaien en Rijkswaterstaat krijgt wat ze nodig hebben.”

Bart kijkt al verder: “Ik zie veel potentie in Jannik. In ons eerste gesprek zei ik al: over een tijdje zit jij op mijn stoel of een vergelijkbare plek, en ik help je daar graag bij.”

Eén zin die alles zegt

Als ze hun samenwerking in één zin moeten samenvatten, zegt Jannik: “Een persoonlijke, maar toch professionele samenwerking die ons beiden verder helpt.”

Bart knikt: “Daar sluit ik me bij aan. Uiteindelijk is het altijd mensenwerk. Je hebt niets aan elf keepers op het veld. Elk teamlid heeft unieke kwaliteiten, daarmee vullen we elkaar aan, zodat we als team kunnen scoren.”