Ondernemen binnen assetmanagement

Het is een gezellige boel als Gert-Jan, Frank en ik beeldbellen over het ondernemerschap. Een ding is meteen duidelijk, ze vullen elkaar goed aan, naast dat ze een hoop lol hebben. Faam bestaat in november 2022 10 jaar. En in al die jaren is er nul onderlinge strijd geweest. Juist wederzijds respect voor elkaars krachten. Het enthousiasme en de motivatie om te ondernemen was en is er nog steeds.

Impact hebben op wat je doet

Allebei de mannen werkten in loondienst, Gert-Jan bij Essent & Frank bij Imtech. Frank heeft binnen Imtech een nieuw bedrijf gebouwd. “Die ervaring en vaardigheden nam ik mee. Wel zie je duidelijk verschil in dynamiek tussen een grote organisatie en een kleine.”

Wat beide mannen direct zeggen is dat ze bij Faam met een leuk team aan dingen kunnen werken die ze ook echt tof vinden om te doen. Ze kunnen zelf de mensen kiezen waarmee ze hun missie willen bereiken en het vak uitoefenen zoals zij dat het meest geschikt vinden. Bij een groot bedrijf heb je daar veel minder impact op.

Faam krijgt een steeds duidelijkere identiteit

Gert-Jan vertelt; “Na 10 jaar weten we veel duidelijker welk type bedrijf we willen zijn. En zoeken we klanten en medewerkers daarbij. Dat maakt het werk veel leuker. Wel blijft de balans tussen korte en lange termijn lastig. Daarom zijn we blij met een kritisch en meedenkend team.”

De mannen oefenen dan ook geen traditioneel leiderschap uit. Ze gaan uit van eigen verantwoordelijkheid. Iedereen houdt elkaar scherp binnen de organisatie. Elke consultant weet precies wat zijn bijdrage is binnen de organisatie. Daarmee hebben ze direct invloed.

Faam collectieve assetmanagement taal

‘We willen onze kennis op een duidelijke manier met elkaar, maar ook met onze klanten delen. Daarom werken we nu druk aan een collectieve assetmanagement taal. We hebben kennissessies met ons team waar we werken aan een life cycle solution map, waardoor we een collectieve assetmanagement taal ontwikkelen. Dit gaat ons helpen bij het gestandaardiseerd werken, maar ook om de klant beter mee te nemen in het proces. De life cycle solution map is gebaseerd op de ISO-55000 norm waar we een eigen praktische invulling aan geven.’

‘De ultieme droom is dat we mensen buiten Faam gaan opleiden en laten zien wat het vak inhoudt. Op die manier dragen we ons steentje bij aan het oplossen we de schaarste in de markt. Daarbij hebben we een prachtig vak waarvoor we graag mensen enthousiast maken.’

Onze collectieve assetmanagement taal gaat in elk geval al veel bijdragen bij de standaardisatie van oplossingen, wat de klant helpt bij het borgen van de kennis binnen hun organisatie.

MISSIE van Faam: Samen grip op de toekomst. Als team en met de klant.

Kom jij ons helpen om onze dromen en missie waar te maken?

Vind je dit een inspirerend verhaal? En heb je een technische achtergrond met affiniteit voor proces – en assetmanagement? We zoeken nog leuke en goede mensen, die samen met ons deze uitdagingen aan willen gaan. Samen met de klant grip op de toekomst krijgen en houden.

 

Interview: Natalie Anceaux