Faam collega’s Lars en Alkan inspireren met gastcollege op Avans Breda: ‘De theorie komt tot leven’
Lars Leenders en Alkan Demir inspireren vol trots tweedejaarsstudenten Industrial Engineering & Management (IEM) van Avans Breda met hun kennis en expertise. Op dinsdag 6 juni brengen ze de theorie tot leven tijdens een gastcollege Reliability Centered Maintenance (RCM). “Het is waardevol dat je studenten kunt meegeven dat je de theorie van de opleiding echt in de praktijk kunt toepassen.”
Tijdens een gastcollege presenteren Lars en Alkan een RCM case-studie over een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Maar liefst 25 (internationale) studenten, afkomstig uit Nederland en landen als Ghana, Mozambique, Argentinië, Polen, Libanon en Egypte, hangen aan hun lippen. Lars licht toe: “Enerzijds hebben we de studenten inzicht gegeven in hoe RCM in de praktijk wordt toegepast voor een waterzuiveringsinstallatie. Anderzijds hebben we ze laten zien hoe wij het water in Nederland zuiveren.”
Samenspel
“Het is leuk om studenten te zien in de positie waar je vier jaar geleden zelf in zat. Ik weet hoe ze denken, wat ze weten en wat er door hun hoofd heen gaat. Juist daar probeer ik op in te spelen.” Alkan Demir studeerde in juli 2022 af aan de opleiding IEM aan Avans Breda en is sinds maart 2023 het team van Faam komen versterken. Daarentegen is Lars Leenders sinds 2009 actief in deze branche en daarmee vullen de twee collega’s elkaar goed aan. “Je ziet echt dat Alkan vol trots bij zijn oude opleiding en studenten zijn verhaal vertelt. Je merkt dat hij het leuk vindt om daar te zijn”, beaamt Lars.
Alkan vult aan: “Ik voelde me comfortabel in deze rol en dat is fijn! Lars, hoorde je mij tijdens het gastcollege ook nog gekscherend zeggen: I know that RAMS can be a boring subject sometimes, but you’re going to need it here. Waardevol is dat je tijdens zo’n gastcollege echt kunt overbrengen dat je de theorie leert met een reden. Wij laten ze zien hoe je het straks ook kunt toepassen in de praktijk.”
Interactie
De klik met de studenten is er. “De studenten waren heel interactief. Goed opletten, veel communiceren en voortdurend vragen stellen. De vragen waren kritisch, waaruit bleek dat ze echt wisten waarover ze het hadden. Zo werden er vragen gesteld met betrekking tot duurzaamheid en het hergebruik van energie. Of nog zo’n vraag: hoe bedenk je een onderhoudsstrategie als je als bedrijf geen data hebt? Wij leggen ze vervolgens uit dat je in dit werk veel gegevens nodig hebt. Ook als er niets is, moet je toch iets doen. Als er geen historie is, dan heb je altijd nog mensen die het onderhouden hebben. Die weten er vaak veel vanaf. Daarnaast zijn vaak nog de fabrikantspecificaties. Kortom: ga op zoek naar mogelijkheden”, legt Alkan uit. Het gastcollege smaakt voor beide collega’s zeker naar meer. “We kijken ernaar uit om een nieuwe groep studenten te inspireren!”