Stijn brengt een langgekoesterde droom in vervulling

Met een Fiat Seicento van Nederland dwars door Turkmenistan, Oezbekistan, Kyrgyzstan, Afghanistan naar Nepal en weer terug! Vier jaar lang spaart Stijn Sannen (28) voor zijn wereldreis met als ultieme bestemming het kleurrijke Holi Festival in India. Onderweg trotseert hij sneeuwstormen, rijdt hij onder politiebegeleiding door Pakistan en ontdekt hij dankzij de hulp van locals de mooiste plekken ter wereld. Inmiddels is Stijn terug op zijn oude vertrouwde honk bij Faam. Hij blikt terug én kijkt vooruit.

Toch raakt Stijn niet uitgepraat over zijn wereldreis. Een trip van een half jaar in een Fiat Seicento die hem terugbrengt naar de basis. Zonder internetbundel en radio door de speakers, is er ineens veel ruimte om na te denken en dat geeft hem mooie inzichten.

‘Nu pas besef ik waarom’

“Ik heb in totaal 35.000 kilometer afgelegd, maar deze reis kende zeker zijn uitdagingen. Veel motorrijders gingen me voor, maar de meesten vermeden Afghanistan vanwege veiligheidsredenen. Nu begrijp ik waarom. Enerzijds zie je de bevolking vrolijk en spelend op straat, anderzijds wemelt het er van de bewapende mannen. Ik reisde zeven dagen met een Pakistaan en verbleef twee keer drie dagen bij zijn familie. Vanwege een onverwachte sneeuwstorm moesten we vijf dagen in de kelder van een restaurant slapen. We zijn meerdere keren urenlang door de Taliban bevraagd, omdat we per ongeluk een checkpoint hadden gemist. Dat kostte ons zoveel tijd en veroorzaakte behoorlijk wat onrust. Wat wij hebben meegemaakt, is met geen woorden te beschrijven.”

Gelukkig maakte de spannende reis door Afghanistan al snel plaats voor het adembenemende Nepal. “Het Holi Festival was een fantastische ervaring! De straten zijn dan gevuld met de mooiste kleuren. Ik heb wel heel vaak moeten douchen om de kleurenpoeder van mijn lijf te krijgen”, zegt Stijn lachend. Hij werpt een blik op de Himalaya, bezoekt de mooiste tempels en geniet van de gastvrijheid.”

Vooruitblik op de toekomst

De wereldreis biedt Stijn ook de gelegenheid om na te denken over zijn toekomst. “Ik ben heel blij met mijn keuze om na twee jaar weer terug te keren bij Faam. Na mijn studie Bouwkunde ben ik direct bij Faam gaan werken. Omdat ik wilde ervaren hoe het is om bij een grotere organisatie te werken, heb ik een uitstapje naar Heijmans gemaakt. Daarna ben ik op wereldreis vertrokken. Het is echt een bewuste keuze om terug naar Faam te gaan. Hier voelt het als familie, en Gert-Jan en Frank zijn daarin enorm benaderbaar. Niet alleen ik, maar ook Faam is de afgelopen jaren gegroeid. Ze zijn nog professioneler geworden en pakken meer opdrachten als team op. Ik kijk ernaar uit om weer met collega’s samen te werken. Gert-Jan en Frank hebben me echt op het hart gedrukt niet te snel van stapel te lopen. Ze kennen me goed! Dus begin ik de eerste maand met een paar dagen per week te werken. Dat bewijst maar weer hoe ze met je meedenken en dat waardeer ik enorm bij Faam.”

Stijn sluit zijn expeditie Seicento af met een schat aan souvenirs en herinneringen. Van een tafel vol munten en briefgeld tot een Turkmenische telpek en een blok zout uit de grootste zoutmijn ter wereld. Stijn heeft het reisvirus te pakken: “Met zijn Fiat Seicento naar Zuid-Afrika lijkt hem ook wel wat, nu nog kijken of het mogelijk is!”